Studenten som ble værende

Mikhail Belov fra Nizniy Novgorod i Russland var bare 16 år da han søkte opptak ved ingeniørhøgskolen i Narvik.

08.12.201709:07 Nordland Fylkeskommune

Ca 800 personer fra utlandet kommer hvert år til universitetene i Nordland for å studere.  Noen for å ta et ettårs eller halvtårs studium, andre tar hele utdanningen her. Mange reiser hjem etter fullførte studier, andre ønsker å bli her og få jobb og bruke sin utdanning.
      

De største studentgruppene kommer fra Russland, Kina og andre asiatiske land. Mange studerer ingeniørfag i Narvik, eller tar mastergrad og doktorgrader innen fiskeri/havbruk og økonomi i Bodø.
    

Mikhail Belov fra Nizniy Novgorod (kun 3 år i Petrozavodsk) i Russland var bare 16 år da han søkte opptak ved ingeniørhøgskolen i Narvik, og i 2004 var han ferdig utdannet Master i Teknologi/Sivilingeniør.
    

13 år senere bor han fortsatt i Narvik, med svensk kone og 2 barn. Kompetansen og innsatsen hans har anleggsbransjen hatt stor nytte av. Her jobber han som prosjektleder.
    

Med slik kompetanse er det ikke vanskelig å få langt bedre betalt jobb i mer sentrale strøk. Men Mikhail synes fortsatt det er bra å bo på et mindre sted mens ungene er små, og har behov for et godt og trygt oppvekstmiljø. Etter så mange år er han også blitt svært engasjert i utviklingen av Nord-Norge, spesielt det som skjer innenfor transportsektoren/jernbane, og han har klare meninger om utviklingen av NTP.    
    

Nordland trenger ny kompetanse. En sterkere satsing på utenlandske studenter og tilrettelegging for at de blir her og får jobbe i Nord-norsk næringsliv, er en god strategi for framtidas vekst.   

Mikhail Belov
, click to open in lightbox