Marte og Joachim

I denne artikkelen utforsker vi det rike livet til Marte og Joachim, et ungt par som har tatt over en toppmoderne melkegård i den idylliske bygda Ballangen, i Narvik kommune. Fra deres felles lidenskap for landbruk, som startet på landbruksskolen i Mosjøen, til deres daglige rutiner, utfordringer og gleder på gården - vi dykker ned i deres unike historie. Med 120 dyr å ta vare på og en årlig melkeproduksjon på 318 000 liter, lærer vi om det harde arbeidet og dedikasjonen som kreves for å drive en gård, men også om den store tilfredsstillelsen og glede det gir.

Marte og Joachim kjenner hverandre fra landbruksskolen i Mosjøen. De møttes i 2014 og delte fra starten en felles lidenskap for landbruk.

Etter endt utdanning, har de nå fulgt hverandre tilbake til Martes barndomshjem, en melkegård i Ballangen, en idyllisk bygd i Narvik kommune. Her vokste Marte opp og lærte om livet på gården. Joachim, derimot, kommer fra Utskarpen, en liten bygd utenfor Mo i Rana, men deler den samme kjærligheten for bygdelivet. 

Gården de driver er toppmoderne. Allikevel er ansvaret stort, med 120 dyr som trenger stell og omsorg. På travle dager kan de melke opp til 2500 liter på bare tre dager. Deres harde arbeid gir resultater, og årlig produserer de opp til 318 000 liter melk.

Joachim jobber som maskinfører på Skjomenfjellet, med en turnus på to uker på og to uker av. I friperiodene hans hjelper han til på gården. Marte er medlem av styret i bondelaget, noe som gir dem et sterkt nettverk av andre bønder i Ballangen. Dette er et samfunn der alle hjelper hverandre, og de kan alltid ringe hverandre for råd eller samarbeid.

Marte, på sin side, har en bachelor i Husdyrfag - velferd og produksjon fra Nord Universitet. Hun har alltid hjulpet til på gården, men å ta over det fulle ansvaret er en ny utfordring. Hun finner motivasjon i det tette samspillet med dyrene og glede i å drive gården etter egne prinsipper.

Til tross for det harde arbeidet, finner de tid til å nyte livet i Ballangen. De liker å gå på ski, og Marte er også aktiv med løpetrening. Selv om de jobber døgnet rundt, forstår de viktigheten av å ta vare på seg selv og ta fri fra jobben for å nyte tiden alene eller sammen.

Når de blir spurt om hva det beste med å bo i Ballangen er, svarer de at det er den flotte naturen, med mange turmuligheter både sommer og vinter. Marte, som er glad i å gå på ski, setter stor pris på alle de oppkjørte skiløpene som finnes i Ballangen, som gir henne mange muligheter, enten hun vil gå på langrennski eller fjellski.

Men det er jobben på gården som virkelig gjør livet deres meningsfylt. Variasjonen av oppgaver, fra dyrestell til vedlikehold av bygninger, åkerarbeid, kontorarbeid og mye mer, gjør ingen dag lik den andre. De liker spesielt det sosiale aspektet ved å jobbe med dyrene, og hvordan de blir glade når de kommer inn i fjøset.

Å drive en gård er en utfordrende jobb, men Marte og Joachim stortrives med det. Det gir en unik tilfredsstillelse å se resultatene av det harde arbeidet deres, enten det er en vellykket avling eller et nytt kull med kalver. 

I tillegg til alt arbeidet på gården, tar de seg tid til å pusse opp deler av gården. Det er viktig for dem å skape et hjem der de kan trives, og de ser for seg å tilbringe mange år her.

 

Av: Ida Mari F. Larsen, tilflytterkoordinator

 

Ida Larsen
Marte og Joachim