Nytt bibliotek

Vi ønsket oss et bibliotek folk hadde lyst til å bli værende i. Det har vi fått, forteller biblioteksjef Tonje Farset i Narvik Bibliotek. Narvik bibliotek holder til i Det 4. hjørnet sammen med Narviksenteret, Turistinformasjonen og kafeen Punktum.

Nettsider Narvik Bibliotek

Tekst: BS Eurobib
 

I 2013 vedtok bystyret at Narvik skulle få nytt bibliotek: Narvik kommune kjøpte seg inn i det 4. hjørnet på Narvik Torv, og et nytt bibliotek skulle se dagens lys. Den 9. april åpnet biblioteksjef Tonje Farset dørene for Narviks befolkning, og ønsket dem velkommen til et bibliotek de ikke visste at de trengte.

– Tidligere har vi holdt til i kjelleren på rådhuset. Da rådhuset skulle pusses opp, flyttet vi midlertidig inn i sentrale lokaler i gate 1, og folk oppdaget oss på ny. Nå som det nye biblioteket har åpnet, opplever vi en helt ny hverdag. Folk gleder seg til å komme inn og forteller oss at de har savnet et bibliotek med vår atmosfære, forteller Farset.


Tilrettelegger for tilflyttere

Biblioteket planlegger nytt prosjekt med fokus på tilrettelegging for tilflyttere - "Integrering? Hvilken vei?". De planlegger også språkkafe i samarbeid med Narvik Frivilligsentra.

Tjenester de allerede tilbyr er:

  • Omvisning i biblioteket for norskstudenter som går på UIT, samt anbefaling av lettleste bøker.
  • Aktivitetsklubb i biblioteket for 3. og 4. klasse. 
Fullt av folk – hele tiden

Det er ingen tvil om at det nye biblioteket har blitt en favoritt blant Narviks befolkning. Farset drømte om et bibliotek der folk ønsket å tilbringe tiden sin, med en åpen atmosfære der både småbarnsfamilier og studenter kunne være. Det synes hun de har fått til.

– Folk bruker mye tid her, og vi ser både studenter, småbarnsfamilier og ungdom. Sistnevnte så vi lite til før – vi hadde lite fasiliteter for dem som ville sitte ved bord og jobbe, men nå som dette er på plass, er det fullt ved arbeidsområdene hele tiden. I eksamensperioden hadde vi kø utenfor fra klokken ti – studentene løp for å finne seg et sted å sitte, sier hun.

De minste har også fått en helt egen oase i biblioteket. Barn på fem–seks år kan samle seg rundt et bord, der de kan tegne, leke og lese. Innredningsarkitekten foreslo et bord formet som en blomst, og det kunne ikke biblioteksjefen si nei til.

– Vi landet på en gråfarge, i tillegg fikk vi spesiallaget noen flotte lamper som er plassert i bordet – helhetsinntrykket er flott! Her har det blitt veldig god atmosfære, og det virker som at barna storkoser seg med alle figurene og bøkene, sier Farset.

Over 70 000 bøker ute i hyllene

Heldigvis har ikke de nye sitteområdene gått utover hylleplassen. I det lyse og åpne biblioteket har de nemlig fått på plass over 70 000 bøker, samtidig som de har 50 000 på lager.

– Det var om å gjøre å finne hyller som både rommet mye og løftet utseendet, og der gjorde BS Eurobib en flott jobb. Med unntak av hyllene i fagavdelingen er ingen av dem høyere enn 1,55 meter. Vi valgte også stort sett å gå for grå hyller, og det er jeg kjempeglad for! Alle detaljene i bygget er i nøyaktig samme farge, så det var virkelig et lykketreff, sier den fornøyde biblioteksjefen.

For å bryte opp de rette og stramme linjene i biblioteket, valgte de å bryte opp med noen buede hyller rundt omkring. De har også ønsket framtiden velkommen med flere digitale plakater, bokautomater, en musikkboks og en panoramavegg fra samarbeidspartneren Redia, som kan kjøre både bilder og skanne inn bøker. Resultatet er et levende og tidsriktig bibliotek, som vi håper også vil se flott og moderne ut om 30 år.

– Det viktigste for oss var at løsningene vi valgte skulle vare lenge. Nå har vi fått et kvalitetsbibliotek folk oppsøker, og det var jo drømmen. De ser seg rundt og stirrer, og er så fornøyde. Nå har endelig Narvik kommune fått et bibliotek befolkningen fortjener, avslutter Farset.

Les om interiørløsningene på Narvik bibliotek på hjemmesidene til BS Eurobib.

 

Kalle Punsvik
Tonje Farset, biblioteksjef i Narvik
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang
Harald Harnang